Kennisbank
Bijbelkennis

Ik weet waar je woont. De woonplaats (1)

Deze post is deel 1 van 14 in de serie Ik weet waar je woont

Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.

Johannes 16 : 33

En schrijf aan de engel van de gemeente in Pergamus: Dit zegt Hij die het tweesnijdende, scherpe zwaard heeft: Ik ken uw werken en weet waar u woont, namelijk waar de troon van de satan is.

Openbaringen 2 : 12-17

Waar je woont, is waar je thuis bent. Het geeft ons een onveilig gevoel als iemand in ons huis inbreekt. “Ik weet waar je woont …” kan een bedreiging voor ons zijn. “Wat je ook doet, ik weet je te vinden. Ik weet waar je woont.” Dat is bedreigend. Want ons thuis, dat is waar het veilig hoort te zijn.

En om met de deur in huis te vallen: je bent niet veilig op deze wereld, tenzij je in de Schuilplaats van de Allerhoogste geborgen bent (Ps. 91).

De uitspraak “Ik weet waar je woont” heeft echter ook een bemoedigende kant! Stel, je hebt visite afgesproken en je wilt de weg naar je huis uitleggen. Maar de ander weet al waar het is, en zegt: “Laat maar, ik weet waar je woont”. Het is fijn dat iemand die jou goed kent, weet waar je woont.

Eens werd er een brief geschreven aan christenen in een heidense stad. Die stad heette Pergamus. En de brief lees je in Openbaring 2. Lees vers 12 nog eens hierboven. Zie je wat er staat? Ik weet waar je woont. Waar woonden ze dan? Daar waar de troon van de satan is. Hè? Ja, daar! Is dat niet levensgevaarlijk? Nou en of! Wonen waar de satan woont is levensbedreigend. Dat is nu wat de Heere Jezus bedoelt te zeggen: in de wereld zul je verdrukking hebben.

Nee, het is niet om het even waar je woont. En toch: hoe heerlijk is het dat God zegt: “Ik weet waar je woont?”

God verliest je niet uit het oog! Hij weet je te vinden!

Serie navigatie