Kennisbank
Bijbelkennis

15. In de woestijn verzocht

Deze post is deel 15 van 10 in de serie Het Evangelie van het Koninkrijk

13 En Hij was daar in de woestijn veertig dagen en werd verzocht door de satan;

Markus 1

In de woestijn van het leven worden we niet alleen beproefd. In de woestijn is ook de verzoeking (Hebr. 3:8). Het verschil? Een beproeving is bedoeld om je staande te houden. Een verzoeking is bedoeld om je te laten struikelen.

in de woestijn wordt Jezus verzocht door de satan. De satan wordt ook wel duivel of tegenstander genoemd. Hij was ooit een belangrijke engel van God, maar hij kwam in opstand. En met hem volgden ook andere engelen. Zij werden de onderdanen van de satan. Demonen die niets liever doen dan alles wat van God is kapotmaken. Soms heel bruut, maar meestal heel listig. Met één doel: de baas zijn in plaats van God. Weet je wat satans belangrijkste wapen is? Twijfel zaaien. “Heeft God dat écht gezegd? Dat kan toch niet waar zijn?” (Gen. 3). Steeds is hij erop uit om de woorden van God te verdraaien. Zodat je gaat twijfelen.

Markus vertelt niet wat de verzoeking van Jezus inhoudt. De evangelist Mattheus doet dat wel (Matth. 4:1-11). “Als U echt de Zoon van God bent… laat het dan eens zien”. Jezus weerstaat de satan met het Woord van God: “Er staat geschreven”. Zo wordt de verzoeking van de satan krachteloos gemaakt. Was Jezus gaan twijfelen aan het Woord van Zijn Vader, dan was Hij overwonnen door de satan.

Daarom, als je wordt beproefd, blijf dan vertrouwen op God. En word je verzocht, gebruik dan Zijn Woord. Jezus deed niet anders.

Serie navigatie