Kennisbank
Bijbelkennis

5. In de herhaling

Deze post is deel 6 van 0 in de serie Een familiegeschiedenis

a. Op de dag dat God Adam schiep,

b. maakte Hij hem naar de gelijkenis van God.

c.  Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen, en Hij zegende hen

b’. en gaf hun de naam mens,

a’. op de dag dat ze geschapen werden.

Genesis 5 : 1-2

 

Een mooi doelpunt wordt vaak herhaald op tv. De beelden worden steeds weer door een andere camera getoond. Dan ontdek je ook weer nieuwe dingen.

Genesis schrijft wel drie keer over de schepping van de mens. Drie is het getal van God. Je ziet dat de Bijbeltekst hierboven op een speciale manier opgeschreven is. Het lijkt op een pijl. En een pijl wijst ergens naar toe. In de Bijbeltekst komt deze structuur veel voor. De punt is het centrum (c). Daarmee wil de Heilige Geest ons laten zien wat het belangrijkste is. Dat zijn de twee typen mensen: mannelijk en vrouwelijk. Geschapen en gezegend door God.

Mannelijk en vrouwelijk zijn elkaars spiegelbeeld. Ze staan tegenover elkaar en ze vullen elkaar aan. Dat zie je ook in de tekst. De zinnen a-a’ en b-b’ horen bij elkaar. Ze staan tegenover elkaar. Ze vullen elkaar aan. De ene helft staat geschreven in het enkelvoud, de andere helft in meervoud.

We kunnen zo een Bijbeltekst van verschillende kanten kijken. Wat een herhaling lijkt, vertelt zo een eigen verhaal. Echt iets wat bij God hoort. God heeft meer dan één kant!

Een doelpunt! Een speler geeft de voorzet, de ander kopt de bal er in. Eén – twee –  en toch vormt het één geheel!