Elf

Ook moet u kleden van geitenhaar maken voor een tent over de tabernakel: elf tentkleden moet u daarvan maken. De lengte van één tentkleed moet dertig el zijn, en de breedte van het tentkleed vier el: de elf tentkleden moeten eenzelfde afmeting hebben. En u moet vijf van de tentkleden apart aan elkaar vastmaken en zes van de andere tentkleden eveneens apart. Vervolgens moet u het zesde tentkleed dubbelvouwen aan de voorkant van de tent.

Exodus 26 : 7-9

Carnaval is een ‘feest’ dat vooraf gaat aan de vastentijd. Dat is de tijd dat we denken aan het lijden van de Heere Jezus. Carnaval is dé gelegenheid om je te buiten te gaan aan gekkigheid voordat het vasten begint. Het getal elf speelt een belangrijke rol. De Raad van Elf begint op de 11e van de 11e maand (november) met de voorbereidingen. Elf; want elf is het gekken- of narrengetal. Dat is niet zomaar gekozen, want tien is het getal van de orde in de schepping. Elf is 10+1 en ziet dan op wanorde en verspilling.

Elf is ook 12-1*. Niet voor niets wordt er een apostel aan de elf anderen toegevoegd nadat de dood van Judas (Handelingen 1:26). *twaalf is voor morgen!

Betekent het getal elf dan alleen maar chaos en tekort? Nee! Eén van de vier tentkleden van de Tabernakel bestond uit geitenharen kleden. Elf in totaal, verdeeld in vijf en zes. Dit kleed was bijna helemaal onzichtbaar, omdat er twee andere kleden overheen lagen. Heel de Tabernakel verwijst naar Christus en Zijn gemeente. Want Hij woont door Zijn Geest in Zijn gelovigen. Dit geitenharen kleed wijst op de hoop van een gelovige. God die een goed werk in ons begonnen is, zal dat ook voltooien op de dag van Jezus Christus (Filippenzen 1:6). Daar vertrouwen we op. Dat is onze hoop. Hoop op de toekomst, voorbij het heden (de tien). Daarom heeft het boek Genesis ook elf keer: dit zijn de geslachten van … (toledot). Omdat Genesis het begin is van de toekomst.

Heb je geen hoop op de toekomst? Dan weet je van gekkigheid niet wat je moet doen.