Hoe groot is Moerdijk? – real time learning

Onlangs reden wij – mijn vrouw, zoonlief (13) en ik – van Goes naar Bodegraven en kwamen langs het grote industrieterrein Moerdijk. ’s Avonds is dat ook nog eens mooi verlicht – mits het natuurlijk geen grote fik is. We wezen onze zoon op dat industrieterrein. “Je weet wel, van die brand bij Chemiepack.” Dat was bij hem bekend. (Hij leest geen krant, maar kijkt op nu.nl). Zijn vraag was vervolgens: hoe groot is dat terrein? Tja, we weten wel veel, maar onze feitenkennis is toch wel eindig. ‘Vroeger’ zat er niets anders op dan te wachten tot je thuis was. En thuis? Ach, dan ben je het al lang vergeten, of je hebt geen zin in om het op te zoeken. Overigens, hoe deden we dat eigenlijk toen we nog geen internet hadden? Staat het in een of ander boek hoe groot het industrieterrein bij Moerdijk is? #durftevragen
Afijn, vandaag is alles anders. “Hier heb je m’n mobiel, dan kun je het zelf opzoeken.” (Ja, zoonlief heeft een smartfoon; nee, geen mobiel internet). Na een enkele minuut komt van achteren het antwoord. Maar, is zijn volgende vraag, is Moerdijk nu groter of kleiner dan Bodegraven? Ook daar biedt Google soelaas voor, zodat in korte tijd ook deze acuut opgewelde vraag naar tevredenheid wordt beantwoord. Toen was het moment van nieuwsgierigheid ook weer voorbij. Moerdijk trouwens ook.

Een klein moment, maar naar mijn idee met een immense betekenis voor onderwijs. De vraag hoe groot het industrieterrein van Moerdijk is, is zinnig (we rijden er langs), beantwoordt aan de nieuwsgierigheid (waar rijden we langs), is authentiek, dan wel real time (we rijden er nu langs). Wat schiet je op met de wetenschap hoe groot …, of is dit categorie nutteloze weetjes? Het is relevant, mits je nieuwe kennis kunt koppelen in je eigen systeem (we wonen in Bodegraven). Een betere les kun je toch niet hebben!

Hoe groot nu Moerdijk is? Ja, dat zoek je zelf maar op. In elk geval is Bodegraven groter!
O ja, en passant, hebben we ook uitgelegd hoe groot een hectare is.
Dat is ongeveer gelijk aan twee voetbalvelden.

Geef een reactie