Kennisbank
Bijbelkennis

Het Licht is tof!

In het begin schiep God de hemel en de aarde.
De aarde nu was woest en leeg, en duisternis lag over de watervloed; en de Geest van God zweefde boven het water.
En God zei: Laat er licht zijn! En er was licht.
En God zag het licht dat het goed was; en God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis. (Genesis 1 : 1-4)

Duisternis en Licht2014-08-12 20.34.01

De strijd tussen duisternis en licht is niet alleen een klassiek thema in de kunst, maar ook een hedendaagse realiteit. Zo ook in het begin van de Bijbel. Duisternis was op de aarde. Hoe was deze duisternis gekomen? Veel weten we er niet van. Dat is blijkbaar niet nodig. De Bijbel spreekt wel over gevallen engelen. De Satan was als de Morgenster (Jes. 14), maar zijn licht werd van hem verwijderd. Petrus zegt dat de gevallen engelen geboeid werden met ketenen van duisternis. De aarde is hun woonplaats geworden. Ja, zonder licht is de aarde een hel.

Dat licht het verschil is tussen leven en dood hoef ik vast niet uit te leggen. Het is dé voorwaarde voor leven. Het licht is aangenaam, en het doet de ogen goed de zon te zien, zegt Prediker. Licht is onze energiebron. En wie geniet er niet van een prachtig zonsop- of -ondergang?

Geen wonder dat God als eerste het licht gaf op de aarde. Zijn eigen licht, want God is Licht en Hij bewoont een ontoegankelijk licht. Eigenlijk staat er dus dat God iets van Zichzelf gaf. Hij maakte Zichzelf bekend. Laat dat eens op je inwerken. In de duisternis, in onze duisternis, maakt God Zichzelf bekend.

God gaf het licht. Laat er licht zijn. In het heelal zijn zogenaamde zwarte gaten. Niets is daartegen bestand en zelfs het licht verdwijnt daarin. Maar zo is het niet met het licht van God. Dat licht is zo sterk, dat het juist alle duisternis opslokt. Precies het tegenovergestelde. Daarom maakt God ook scheiding tussen het licht en de duisternis, zodat er nacht en dag konden ontstaan. Enkele dagen later zou God de hemellichamen maken als lichtdragers, om de dag en nacht te beheersen. Want ook de nacht (dat is wat anders dan de duisternis!) brengt kennis over (Psalm 19).

En God zag het licht dat het goed was. Dat het tof was.

Lees meer